Četiri koncerta uz festival „Tino Pattiera“

U organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, od 1. do 4. srpnja Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera" održat će se u Dubrovniku. Na konferenciji za novinare ravnatelj DSO-a Damir Milat kazao je kako se Festival održava po osmi put, a po drugi put u organizaciji DSO-a.

www.dubrovnikpress.hr

U organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, od 1. do 4. srpnja Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera" održat će se u Dubrovniku. Na konferenciji za novinare ravnatelj DSO-a Damir Milat kazao je kako se Festival održava po osmi put, a po drugi put u organizaciji DSO-a.

- Uspjeli smo dovesti dobre umjetnike, a i jedna Dubrovkinja, pijanistica Stefani Grbić nastupit će u sklopu Festivala. Ove godine glazbeni direktor Festivala je izraelski dirigent Noam Zur s kojim smo na obostrano zadovoljstvo već surađivali. - istaknuo je Milat te je kazao više i o slavnom tenoru Tinu Pattieru.

- Radi se o umjetniku koji je rođen u Cavtatu 1890. godine. Imao je glas koji je briljirao u mnogim opernim dvoranama diljem svijeta. Za njega su govorili i da je nasljednik velikog Enrica Carusa. Između ostaloga, bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere. - istaknuo je Milat.
 
Predsjednik Umjetničkog vijeća DSO-a Matija Novaković rekao je kako je Orkestru čast organizirati ovu manifestaciju. Istaknuo je kako je rođeni Cavtačanin Pattiera prije svega bio "građanin svijeta" koji je svuda dočekivan s "odobravanjem i oduševljenjem".
 
Više o programu kazao je glazbeni direktor Noam Zur. On je inače naglasio kako se nada da će "Festival opravdati ime Tina Pattiere koje s ponosom nosi".

Prvi koncert u sklopu Festivala održat će se 1. srpnja u Kneževu dvoru pod nazivom "Mozart gala". Orkestrom će ravnati Noam Zur, a kao solisti nastupit će sopranistica Alla Vasilevitsky (Izrael), mezzosopranistica Marisa Martins (Španjolska), tenor Xavier Moreno (Španjolska) i bas Yuri Kissin (Izraeč-Francuska).

Drugi događaj unutar Festivala, recital pod nazivom "Dichterliebe and Spanish art songs". održat će se 2. srpnja, u Kneževu dvoru, u 21 sat. Nastupit će mezzosopranistica Marisa Martins, tenor Xavier Moreno i pijanistica Stefani Grbić.

Treći koncert pod nazivom "Italian gala" održat će se 3. srpnja, s početkom u 21 sat, u Kneževu dvoru. Orkestrom će ravnati Noam Zur, a kao solisti nastupit će sopranistica Alla Vasilevitsky, tenor Xavier Moreno i bas Yuri Kissin. Na koncertu će se naći djela Verdija, Donizettija, Bellinija i Puccinija.

Završni koncert Festivala pod nazivom "Opera gala" održat će se 4. srpnja, u 21 sat, u Kneževu dvoru. Orkestrom će ravnati Noam Zur, a kao solisti nastupit će sopranistica Alla Vasilevitsky, mezzosopranistica Marisa Martins, tenor Xavier Moreno i bas Yuri Kissin. Na programu će se naći djela Mozarta, Dvoraka, Gounoda, Verdija i Donizettija.