Interpretacije dostojne 90. obljetnice Orkestra

Niz glazbenih svečanosti kojim će se obilježiti 90 godina Dubrovačkog simfonijskog orkestra, započeo je nastupom u Franjevačkoj crkvi 24.travnja. Uvodnu riječ vezano uz ovu važnu i značajnu obljetnicu ne samo za Dubrovnik već i za cijelu Hrvatsku, dao je gospodin Damir Milat, ravnatelj Orkestra.

Dubrovački vjesnik

Ovom prigodom je programska knjižica sadržavala detaljnu orkestralnu biografiju što će, nadamo se, biti slučaj na svim koncertima kojim se obljetnica slavi. Izbor izvođača za tako značajnu proslavu također je bio dostojan prigode. Pa je koncertom ravnao Pavle Dešpalj, počasni dirigent DSO-a, a solist je bio Ivo Dropulić, mladi i cijenjeni zagrebački violinist. U Franjevačkoj crkvi su sva sjedeća mjesta bila popunjena, što je predstavljalo lijepu i poticajnu sliku.

Publika je čula dvije skladbe i to iz romantičnog repertoara. U prvom dijelu je izveden Brahmsov Koncert za violinu i orkestar u D-duru op.77. Sasvim razumljivo je izostavljeno uvodno djelo pred nastup soliste. Jer, ova Brahmsova skladba traje puno duže nego neka druga solistička zajedno s uvertirom. A sva zahtjevnost Brahmsovog Koncerta u bilo kojem pogledu, Ivu Dropuliću je očito predstavljala izazov koji ga je inspirirao da od početka do kraja drži pažnju publike. Vrlo jezgrovito i izuzetno emotivno nabijeno, temperamentno, jasno i muzikalno zvučala je solistička dionica. Velik je to zadatak za sve izvođače, međutim, zaista možemo reći da smo uživali. Bilo je to zrelo i smisleno sviranje koje opravdava Dropulićevo uvrštavanje u orkestralnu proslavu. A Pavle Dešpalj je za razliku od nekih drugih dirigenata koji su nedavno gostovali, postigao sav angažman članova i svu punoću zvuka kod orkestra. I kao pratnja a kasnije kao interpret Škotske simfonije, Orkestar je zvučao moćno i posebno nadahnuto. Vjerujemo da je to Dešpaljeva zasluga, jer on je svjestan potencijala ovog orkestra, pa je međusobna komunikacija uvijek uspješna. Napomenimo da je ovom bio posljednji nastup pred sezonu u Kneževom dvoru u kojem su do početka Dubrovačkih ljetnih igara planirana čak tri koncerta tjedno. Što je odličan odgovor onima koji njorgaju da se u Dubrovniku ništa ne događa!