Marc Tardue, glavni dirigent

Od listopada 2018. maestro Marc Tardue obnaša funkciju glavnog honorarnog dirigenta u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

fotografija: Lutz Edelhoff


Iako francusko – talijanskog porijekla, Marc Tardue je odgojen i obrazovan u Sjedinjenim Državama. Diplomirao je na Peabody konzervatoriju glazbe u Baltimoreu (Maryland, SAD), a poslijediplomski studij klavira završio je u klasi Alexandera Lipskog i Wiktora Labunskog, te dirigiranje kod Frederika Prausnitza, Lea Müllera i Constantina Bugeanua. Također je studirao glas s Marilyn Cotlowom i sudjelovao na majstorskim tečajevima Francesca Valentina, Eileen Farell, Tita Gobbija i Beverly Sills. Od 1982. do 1985. bio je glavni dirigent Islandske nacionalne opere u Reykjaviku. Godine 1984. Marc Tardue osvojio je nagradu Međunarodnog natjecanja glazbenih umjetnika (CIEM) "Ernest Ansermet", a dodijeljena mu je i prestižna "Švicarska nagrada". Za natjecanje 1994. bio je imenovan glazbenim savjetnikom i članom stalnog žirija CIEM-a.
Od 1985. do 1995. Marc Tardue je angažiran kao glazbeni direktor Ansambla Instrumental de Grenoble (EIG), Francuska. Pod njegovim vodstvom, taj ansambl proširio je repertoar ne samo na komornu i suvremenu glazbu, već i na operu i na velikom zborskom i simfonijskom djelu. Marc Tardue redovito nastupa s međunarodno priznatim umjetnicima kao što su: Aldo Ciccolini, Pierre Amoyal, Gabriel Bacquier, Lucia Popp, Maurice André i Jean Philippe Collard. Od 1991. do 2002. Marc Tardue bio je glazbeni direktor Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique iz Bienne u Švicarskoj, gdje je dirigirao i opernim i simfonijskim koncertima. Radio je s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Heidi Brunner, Viltalij Kowaljow, Gérard Poulet, Nelson Goerner i Gérard Caussé.
Od 1999. do 2008. bio je glazbeni direktor Orquestra Nacional do Porto u Portugalu. Pored simfonijskih koncerata s solistima kao što su Natalia Gutman, Alessandra Marc, Mara Zampieri, Joyce DiDonato, Augustin Dumay, Nora Chastain, Steven Isserlis i Daniel Raiskin, Marc Tardue je također vodio orkestre opernim aktivnostima u novim produkcijama kao što su Don Giovanni, La Bohème, Falstaff, Le Nozze di Figaro, Carmen, Il Trovatore i Die Fledermaus.
Marc Tardue ima širok komorni, zborski, simfonijski i operni repertoar u rasponu od baroka do suvremene glazbe, s nekoliko svjetskih i nacionalnih premijera. Marc Tardue nastupa kao gost dirigent s nekoliko europskih sinfonijskih orkestara, uključujući: L'Orchester de la Suisse Romande, Nouvel Orchester Philharmonique de la Radio France, Orchester Colonne, Pariz, Orchester des Pays de la Loire, Francuska, l’Orchestre Lyrique de Région Avignon Provence, the Orchestre Régional de Cannes, the Orchestre Philharmonique de Mulhouse, the Basel Radio Orchestra, the Basel Symphony Orchestra, Stadtorchester St. Gallen, Stadtorchester Winterthur, the Lithuanian Chamber Orchestra, Antwerpen Philharmonic, Lodz Philharmonic, Poljska, Orchestra Filarmonica Marchigiana, Ancona, Orquesta Sinfónica Radio Televisión Española, Madrid, Orquesta Filarmonica iz Malage, Pablo Sarasate Orkestar, Pamplona, Nacionalni simfonijski orkestar Estonije, “George Enescu” Filharmonija Bucharest, Clujska filharmonija, Orchestra Clássica iz Porta, Zagrebačka filharmonija, Operni orkestar Göteborg, Simfonijski orkestar Oulu, Finska, Litvanski državni orkestar, Philarmonisches Orchester der Hansestadt Lübeck, Philharmonisches Orchester Würzburg, Rheinische Philharmonie Koblenz, Württembergische Philharmonie i Ruski nacionalni orkestar, Moskva. Marc Tardue je glazbeni direktor opernih festivala Heidenheim u Njemačkoj ("Der Vampyr") i Schenkenberg u Švicarskoj ("Carmen", "Il Trovatore"), a gostovao je kao gost dirigent u Glazbenom kazalištu Malmö ("Kronbrüden "), Opera Ireland u Dublinu (" Andrea Chénier ") i Staatstheater Nürnberg (" Carmen "). Osim toga, dirigirao je na Boswil festivalu u Švicarskoj, s Marthom Argerich, Danielom Schnyderom i Peterom Svenssonom.
Godine 1989. francuska je vlada dodijelila Marc Tardueu titulu "Chevalier des Arts et Lettres" zbog njegovih izvanrednih umjetničkih dostignuća.
Godine 1995. Marc Tardue i EIG dobili su Grand Prix de Disque od strane Akademije Charles Cros u Parizu, za interpretaciju djela francuskog skladatelja Auberta Lemelanda "Pjesme za mrtve vojnike".
Marc Tardue je 2004. godine dobio nagradu Medalha de Mérito Cultural od portugalskog Ministarstva kulture, jednu od najviših umjetničkih nagrada u Portugalu. Godine 2016. Marc Tardue dobio je Diplomu zlatne medalje armenskog Ministarstva kulture za svoj značajni doprinos razvoju kulturnih odnosa između Armenije i Njemačke.
Od 2012-2018., Marc Tardue bio je glazbeni direktor Jenaer Philharmonie, najvećeg i jedinog orkestra u Thüringenu, Njemačka. Pod njegovim vodstvom, orkestar je redovno obilazio Njemačku, Švicarsku (Tonhalle Zürich) i Austriju. Nedavne ture također uključuju koncerte u Kini i Armeniji. S Marcom Tardueom redovito nastupaju solisti: Jaminka Stančul, Varvara, Ran Jia, Antonio Rosado, Yossif Ivanov, Reinhold Friedrich, Paulo Ferreira i Hrachuhi Bassenz.